Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of December 8, 2003
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.161/18-12-2003

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
29-06-2022
28-06-2022 (joint)
28-06-2022
27-06-2022
22-06-2022 (joint)
22-06-2022
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2003 > 08-12-2003 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of December 8, 2003

17. Prezentarea pe scurt a întrebărilor adresate membrilor Guvernului de către deputații:  

 

Domnul Corneliu Ciontu:

Vă mulțumesc și eu.

Prima parte a ședinței se seară a luat sfârșit, din lipsă de combatanți. Trecem la a doua parte.

Fără a lua în nume de rău, în seara asta nu avem transmisie în direct la Radio România - și este bine când avem, că și vocea dumneavoastră poate fi auzită. Deci, încercați o sinteză a prezentării.

 
Paul Magheru

Vă rog. Domnul Paul Magheru.

 

Domnul Paul Magheru:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Prima interpelare este către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și are ca obiect încălcarea drepturilor unor asistenți personali ai persoanelor cu handicap grav.

Contrar hotărârilor de Guvern - două la număr - și al metodologiei de aplicare, în comuna Chișlaz din județul Bihor, trei asemenea asistenți s-au adresat nouă cu rugămintea să li se facă dreptate și să li se asigure drepturile bănești pe care, din păcate, primarul comunei, fără nici un fel de justificare, nu le acordă.

A doua interpelare este adresată Ministerului Administrației și Internelor și are ca obiect intrarea în legalitate a amplasării Statuii prințului transilvan Gabriel Betlem într-un parc din orașul Oradea.

Mania statuilor personalităților maghiare din România este agravată, din păcate, de sfidarea și încălcarea legislației în vigoare, în ciuda unor intervenții, amenzi, avertismente din partea instituțiilor abilitate. Inclusiv noi am mai făcut o interpelare pe această temă, având documente noi, date noi - le vom prezenta în scris, cu rugămintea să ni se comunice răspunsul oficial, care se lasă de mult așteptat.

Revenim asupra unei interpelări, pentru că nu am primit, din 27.X., de când am prezentat-o, nici un fel de răspuns din partea Ministerului Afacerilor Externe, care avea ca obiect stabilirea circumstanțelor decesului cetățeanului român Durnea Gavril, în Italia, și întocmirea corectă a actelor de deces, pentru ca familia cu doi copii să poată să beneficieze de ajutoarele legal cuvenite.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Corneliu Ciontu:

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Onisei a depus în scris, domnul Ioan Rus a depus în scris, doamna Liana Naum a depus în scris, Metin Cerchez - trei interpelări - a depus în scris, Dorin Popescu a depus în scris, Radu Stroe a depus în scris, domnul Iancu Holtea a depus în scris.

 
Costache Mircea

Domnul Costache Mircea. Vă rog.

 

Domnul Costache Mircea:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Interpelările mele sunt adresate: prima - domnului Ioan Rus, ministrul administrației și internelor și se referă la situația unui număr de 71 de cetățeni care semnează un tabel și care ne anexează un set de documente de pe Str.Urziceni și Str.D.Filipescu din Buzău, care sunt supuși unui tratament inuman de către Firma CONSTANT S.R.L. și BOROMIR, care tranzitează pe străzile respective cu mașini de mare tonaj, transportând materiale de construcții și alte materiale grele și care duc la avarierea imobilelor, a locuințelor. Anexăm și fotografii și expertize și articole de presă și alte memorii și demersuri, pe care cetățenii în cauză le-au făcut, fără nici un ecou. Așteptăm de la domnul ministru să întreprindă verificările ce se impun și măsurile legale.

Cea de a doua interpelare este adresată deopotrivă doamnei ministru Elena Dumitru, ministrul muncii, solidarității sociale și familiei, și domnului Ioan Rus, ministrul administrației și internelor, și se referă la situația unei familii - Nicolae Emil și Nicolae Mara Luminița, din Buzău, subinginer și respectiv ingineră, oameni cu multiple calificări făcute prin diferite cursuri de calificare, în afară de profesiile de bază, care nu-și găsesc locuri de muncă și considerăm că situația lor este grăitoare, mai ales prin documentele pe care ni le anexează.

De asemenea, domnul Bănică Constantin, din sat Mărunțișu, comuna Pătârlagele, reclamă o serie de abuzuri ale primarului Sârbu Valeriu, din Pătârlagele, care i-a suspendat dosarul de ajutor social și care a comis încă o întreagă serie de abuzuri.

De asemenea, anexăm memoriul cetățeanului și adresele pe care dânsul le-a adresat diferitelor autorități, neprimind nici un răspuns, până în acest moment, satisfăcător.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Corneliu Ciontu:

Vă mulțumesc.

 
Ioan Sonea

Domnul deputat Ioan Sonea.

 

Domnul Ioan Sonea:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea mea este adresată domnului ministru Ioan Rus și se referă la o situație conflictuală între două consilii locale, ca urmare a creării, prin împărțire, prin departajare, a unei noi comune. Comuna inițială a reușit, prin înțelegeri politice, să-și facă parte din drepturile comunei nou înființate și, nu numai atât, reușește să atribuie și altei comune, datorită faptului că primarul nou ales n-a mai fost din partidul de la Putere, o suprafață de 375 de hectare cadou. Deci, face cadou unei alte comune această suprafață, pentru că dorința prefecturii a fost ca să fie sancționată noua comună înființată. Culmea este că suprafața aceasta, de fapt, în realitate, trebuie s-o primească o comună acolo, dar pe un alt amplasament. Este un pic mai dificil terenul, dar, iată că se găsesc modalități de a răsplăti, sau de a sancționa, pe criterii politice, oamenii care nu au ales reprezentanții Puterii.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Corneliu Ciontu:

Vă mulțumesc.

 
Eugen Pleșa

Domnul Eugen Pleșa.

 

Domnul Eugen Lucian Pleșa:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea mea este adresată primului-ministru, domnului Adrian Năstase, și se referă, în două cuvinte, la viitorul situației APAPS, care se spune că va fi desființată la sfârșitul anului curent.

Cine va prelua competența de reprezentare a acestuia, în cazurile de contestație a demersurilor făcute de până acum - a privatizărilor, vânzărilor de acțiuni și așa mai departe? Am dat și un exemplu. Deci, aceasta este interpelarea mea.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Corneliu Ciontu:

Vă mulțumesc.

Domnul Viorel Coifan a depus în scris, domnul Eugen Nicolăescu a depus în scris.

 
Adrian Moisoiu

Domnul Adrian Moisoiu.

 

Domnul Adrian Moisoiu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Am trei interpelări.

Prima este adresată domnului Alexandru Athanasiu, ministrul educației, cercetării și tineretului și care se compune din două interpelări.

Prima. În urmă cu câteva luni, mass-media prezenta situația de la Colegiul Național Alexandru Papiu din Tg.-Mureș, în care profesorul de fizică, Fekete Dorin, racolat de controversatul personaj care este Gregorian Bivolaru, conducător al Grupului "Mișcarea de integrare spirituală în absolut", discută în cadrul orelor de fizică despre amorul tantric. Deoarece Inspectoratul școlar județean Mureș nu a demarat nici o anchetă, fapta fiind deosebit de gravă, întreb Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului dacă nu crede de cuviință că trebuie să se implice.

A doua. În urma Protocolului de colaborare în Parlament PSD-UDMR, profesorul Andras Arpad a fost numit la Școala generală nr.7 din Tg.-Mureș, având catedra la o școală generală din orașul Luduș, situat la 45 km de Tg.-Mureș.

În acest caz, numirea este corectă și legală, în condițiile în care dânsul își realizează obligația de catedră la școala din care a provenit, adică la o distanță de 45 km, lipsind, astfel, de management școala pe care o conduce?

Acest director a închiriat, fără nici un contract scris, o sală de clasă în suprafață de 48 m. p., încasând în perioada ianuarie 2001 - iunie 2003, o sumă de 17.814.850 lei. Suma nu a fost înscrisă în contabilitatea exercițiului bugetar și nici în bilanțul contabil. De asemenea, nu există documente privind modul de cheltuire a sumei încasate.

Deoarece Inspectoratul școlar județean Mureș nu a luat nici o măsură, fapta fiind notorie, invit Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului să demareze o anchetă, al cărui rezultat să fie făcut public.

Cea de a doua interpelare este adresată domnului Ioan Rus, ministrul administrației și internelor.

În comuna Tăureni, județul Mureș, primarul Ovidiu Olteanu, membru PSD, are o serie de abateri, materializate printr-o serie de dosare penale, dar care nu s-au materializat prin măsurile cuvenite. Ultima abatere a avut loc în seara zilei de 18 noiembrie 2003, când președintele PRM din comună a fost agresat pe drumul județean Tăureni-Luduș, când i-a fost aținută calea și amenințat cu moartea.

Pentru a evita orice interpretare politică, rog Ministerul Administrației și Internelor să se implice corespunzător, conform indicațiilor făcute public de premierul Adrian Năstase.

Și aceeași interpelare, domnule președinte, este adresată doamnei Rodica Stănoiu, ministrul justiției.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Corneliu Ciontu:

Vă mulțumesc și eu.

 
Emil Crișan

Domnul Emil Crișan. Vă rog.

 

Domnul Emil Crișan:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea mea este adresată doamnei ministru Elena Dumitru, ministrul muncii și solidarității sociale.

Obiectul interpelării: "Doamnă ministru, am primit un memoriu al doamnei lector universitar Irina Ionescu Vâlceanu, prin care se arată că, la data de 18 martie 2001, a obținut decizia de pensionare cu nr.211.496, conform Legii nr.3/1977. Din lipsă de cadre didactice, dânsa și-a continuat activitatea până la 1 octombrie 2003, fără a i se desface contractul de muncă, astfel încât în perioada 19 martie 2001 - 1 octombrie 2003, nu a beneficiat de pensia care i s-a stabilit.

În mod logic și normal, doamna Irina Ionescu Vâlceanu a solicitat, prin mai multe demersuri rămase fără rezultat, amânarea deciziei respective, care, așa cum s-a arătat, nu a fost pusă în aplicare și emiterea unei noi decizii de pensionare, conform situației actuale, care operează momentul ieșirii efective la pensie, adică 1 octombrie 2003.

Rog rezolvarea favorabilă a situației petentei, în spiritul dreptății și legii".

Anexez prezentei și memoriul respectiv.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Corneliu Ciontu:

Vă mulțumesc și eu.

Domnul deputat Paul Șnaider a depus în scris, doamna Anca Boagiu a depus în scris două interpelări.

 
Mihaela Mîndrea-Muraru

Dau cuvântul doamnei deputat Mihaela Muraru.

 

Doamna Mihaela Mîndrea-Muraru:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Interpelarea mea este adresată domnului ministru Dan Ioan Popescu, de la Ministerul Economiei și Comerțului.

Obiectul interpelării este: concesionarea distribuției de gaze în orașul Chișinău-Criș din județul Arad.

Rog pe domnul ministru, dacă este posibil, să ne informeze asupra măsurilor de urgență ce trebuie luate în orașul Chișinău-Criș, ținând cont că 60% dintre locuitori nu beneficiază în acest moment de gaze, cu toate că instalațiile sunt efectuate.

De asemenea, trebuie avut în vedere și faptul că în orașul Chișinău-Criș sunt derulate investiții străine de către investitori japonezi, italieni, francezi, de peste 29 de milioane de euro, asigurându-se, astfel, 2.000 de locuri de muncă.

Drept pentru care, concesionarea distribuției de gaze trebuie rezolvată extrem de urgent. Ea trenează de trei ani.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Corneliu Ciontu:

Vă mulțumesc și eu.

Domnul Dan Coriolan Simedru a depus în scris, domnul Emil Boc a depus în scris patru interpelări, doamna Ana Florea a depus în scris, domnul Nicolae Vasilescu a depus în scris trei interpelări, domnul Dan Brudașcu a depus în scris patru interpelări, domnul Becsek-Garda Dezideriu Coloman a depus în scris, domnul Puiu Hașotti a depus în scris, domnul Ștefan Baban a depus în scris două interpelări, domnul Ioan Miclea a depus în scris patru interpelări, doamna Mona Muscă, de asemenea, a depus în scris, domnul Călin Popescu Tăriceanu a depus în scris.

 
Marinache Vișinescu

Dau cuvântul domnului deputat Marinache Vișinescu.

 

Domnul Marinache Vișinescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Interpelarea se adresează ministrului administrației și internelor, ministrului sănătății și familiei, ministrului educației și cercetării.

Ridică două probleme legate de comuna Bordușani, situația locuitorilor din satul Lătești aparținând comunei Bordușani, județul Ialomița, și situația a 60 de elevi nevoiți să facă naveta la liceu, abonamentul lunar fiind de 500.000 lei. Pentru a suporta aceste prețuri, multe din familii nu sunt în stare să susțină și, atunci, cerem Ministerului Învățământului implicarea în rezolvarea acestor probleme, întrucât s-ar putea ca mulți dintre aceștia să abandoneze școala.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Corneliu Ciontu:

Vă mulțumesc.

 
Mihaela Ionescu

Doamna deputat Mihaela Ionescu.

 

Doamna Mihaela Ionescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea mea se adresează domnului prim-ministru și domnului ministru al integrării, Farkaș, și are ca obiect Raportul Oficiului european antifraudă OLAF, care clasează România pe culmile negative ale anchetelor și investigațiilor, cu un număr de 49 de investigații de fraudă, față de numai 9 în Bulgaria și două în Turcia.

Am vrea să fim informați de măsurile imediate, luate în cadrul ministerelor unde s-au identificat cazurile de fraudă și de proiectele imediate de contracarare a posibilelor iviri ale unor noi abuzuri de tipul celor semnalate în raport.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Corneliu Ciontu:

Vă mulțumesc și eu.

Domnul deputat Gheorghe Dinu a depus în scris, domnul Iulian Mincu a depus în scris.

 
Ludovic Mardari

Dau cuvântul domnului deputat Ludovic Mardari

 

Domnul Ludovic Mardari:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

În primul rând, îmi exprim protestul că nu am primit răspuns la întrebarea înregistrată cu nr.1638 A din 25 noiembrie 2003, adresată ministrului administrației și internelor, referitoare la unele nereguli comise de primarul comunei Peciu Nou, din județul Timiș. Acesta a colectat sute de milioane de lei de la săteni, în 1997, cu promisiunea că vor beneficia de gaz metan. Suntem în 2003 și sătenii nu au gaz metan, dar nici n-au primit banii înapoi.

Vă rog, domnule președinte, să interveniți pentru a primi răspunsul în scris.

Miercuri, se împlinesc cele 15 zile regulamentare, după care voi fi nevoit să solicit demiterea domnului ministru Rus.

Pentru astăzi, am o interpelare adresată domnului prim-ministru. Se referă la încălcarea prevederilor constituționale privind proprietatea, de către prefectul județului Timiș și ELECTRICA Banat, în cazul cetățeanului Costel Bălțoiu, din Lugoj.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Corneliu Ciontu:

Vă mulțumesc.

Ultimul înscris, domnul Nicu Cojocaru, două interpelări depuse în scris.

Vă urez o seară liniștită și cu unii dintre dumneavoastră ne revedem mâine la prima oră.

Ședința s-a încheiat la ora 19,10.

 
     

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania monday, 4 july 2022, 17:27
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro