You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2002 > 04-04-2002

Sittings of the Chamber of Deputies of April 4, 2002

9. Dezbaterea Propunerii legislative privind amenajarea complexă a râului Argeș în aval de București și reluarea lucrărilor la canalul navigabil Dunăre-București (amânarea votului final).
 
see bill no. 192/1998

Domnul Valer Dorneanu:

................................................

26. Propunere legislativă privind amenajarea în complex a Râului Argeș.

Se propune respingerea.

Comisia are cuvântul pentru a motiva această propunere de respingere.

Cine propune?

Domnul Bivolaru. Vă rog.

Domnul Ioan Bivolaru:

Stimați colegi,

Domnule președinte,

Sigur că această propunere legislativă a avut argumentația necesară la vremea respectivă. Este o propunere legislativă mai veche și, în aceste condiții, sigur că în discuția respectivă comisia a propus această respingere numai pentru următorul motiv, și anume: lucrările respective, care sunt începute înainte de ’89, au atins un stadiu de aproximativ 60%, au fost realizate anumite obiective pe parcursul acestui Canal Dunăre-București. Despre utilitatea acestui canal în acest moment există mai multe puncte de vedere, chiar în cadrul ministerului, iar ministerul a propus o consultare mai largă și cu Ministerul Mediului și cu Ministerul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor, în legătură cu gradul de utilitate, pentru că la acest canal nu se pune numai problema transportului, se pune și problema colectării viiturilor de apă pentru protecție și mai ales pentru realizarea unor cantități, unor depozite de apă pentru agricultură, pentru irigații. Și, în funcție de acest lucru, trebuie să se realizeze un studiu de fezabilitate, care este deja în lucru.

În aceste condiții, comisia, sigur, nu se poate pronunța și urmează ca, în funcție de studiul de fezabilitate pe care comisia îl propune să se realizeze și să fundamenteze o nouă inițiativă în condițiile acestea, sigur că a hotărât ca să vă propună respingerea acestei inițiative, dar nu pe ideea că nu este utilă, ci nu este încă momentul de a ne pronunța.

Domnul Valer Dorneanu:

Inițiatorul? Poftiți.

Este vorba de o propunere legislativă.

Domnul secretar Leonăchescu.

Domnul Nicolae Leonăchescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Necesitatea unui canal care să unească această capitală a țării cu Dunărea a fost identificată din anul 1860 și Cuza a început primele acțiuni în acest sens. Iată că au trecut atâția și atâția ani și nu am reușit să materializăm această necesitate tehnică. Toate marile capitale au un emisar de asemenea dimensiuni. Dâmbovița este depășită. Deja pânza de apă subterană a Capitalei este infiltrată cu noxe. Avem probleme grele.

Eu înțeleg că propunerea în sine nu este respinsă. Înțeleg că se caută o variantă mai bună. Înțeleg că, pe măsură ce timpul trece, vom plăti și mai mult variantele care ni se propun.

Ne pare foarte rău că această inițiativă, pe care și noi o sprijinim cu toată forța, a fost respinsă de comisie. Trebuia, din contră, să fie potențată printr-o decizie adecvată din partea Executivului.

Repet, rămâne un mare obiectiv al țării noastre construcția acestui Canal navigabil Dunăre-București.

Vă mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Dacă mai dorește cineva să ia cuvântul?

Da. Domnul vicepreședinte Bivolaru.

Domnul Ioan Bivolaru:

Fie și numai pentru stenogramă.

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Trebuie să înțelegem că despre această investiție se poate spune, la această dată, că are o anumită utilitate și are un program de investiție, ce e drept, destul de subțire, dar are, există o hotărâre de Guvern prin care această investiție este continuată de către Ministerul Mediului și, în aceste condiții, sigur nu putem spune că este abandonată total. Trebuie specificat acest lucru, ca să mai îndulcim din amărăciunea colegului nostru în legătură cu părăsirea definitivă a acestei investiții. Nu este real.

Domnul Valer Dorneanu:

Stimați colegi,

Terminându-se dezbaterile pe marginea acestei propuneri de respingere, voi supune votului dumneavoastră final la data când va stabili Comitetul ordinii de zi, pentru că prezența este destul de firavă.