Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.savoiu.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ionuț-Cristian Săvoiu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Ionuț Cristian Săvoiu (Grup PSD)

Președinția-în-exercițiu bulgară a Adunării Parlamentare a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (AP SEECP) a organizat la Sofia următoarele două acțiuni: Conferința internațională "AP SEECP - sinergie regională, cooperare strategică și diplomație parlamentară" (5-6 noiembrie 2015) și reuniunea Comisiei permanente a AP SEECP (7 noiembrie 2015).

Din partea Camerei Deputaților a participat deputatul Ionuț-Cristian Săvoiu (PSD), desemnat pentru a reprezenta Delegația Parlamentului României la AP SEECP la această reuniune a Comisiei permanente.
Conferința a urmărit evidențierea opțiunilor de coordonare a activităților formatelor regionale interparlamentare și a discutat, între altele, liniile directoare pentru un acord de cooperare între AP SEECP și Parlamentul European (PE).
În cadrul Conferinței, deputatul Ionuț Săvoiu a intervenit pe tema „Rolul AP SEECP în procesul de integrare europeană”, subliniind faptul că „Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est are un rol esențial în stimularea amplelor reforme întreprinse de statele din Europa de Sud-Est pentru promovarea integrării UE și NATO, precum și pentru promovarea stabilității și securității în regiune, bazându-se pe principiul solidarității regionale”.
„În mediul de securitate actual din Europa, România va continua să coopereze strâns, la nivel parlamentar, cu statele SEECP care nu sunt încă parte din structurile euro-atlantice, pentru a le sprijini să își coordoneze pozițiile oficiale cu cele de la Bruxelles. România va continua să sprijine obiectivele integrării în structurile Euro-Atlantice ale țărilor din Balcanii de Vest și a Republicii Moldova. Rămânem dornici să punem la dispoziție experiența noastră cu privire la adoptarea aquis-ului Uniunii Europene la nivel legislativ”, a declarat deputatul Săvoiu.
În ceea ce privește migrația, Ionuț Săvoiu a menționat faptul că „fluxurile de imigranți vor continua să pună la încercare capacitatea Uniunii Europene de a reacționa în lunile următoare. Țările din Europa Centrală și de Est și din Europa de Sud – Est s-au mai confruntat cu situații similare în ultimele două decade, iar experiența cu privire la drepturile de azil și controlul frontierelor, lupta împotriva crimei organizate, întorcerea și readmisia reprezintă bunuri dobândite de care Uniunea Europeană poate să se folosească. Acestea sunt elemente care demonstrează că Uniunea Europeană are nevoie de țările din sud - estul Europei tot atât de mult cât și acestea au nevoie de Uniunea Europeană”.
În sinteză, în cadrul reuniunii Comisiei permanente au fost abordate următoarele puncte:
 • Președinția bulgară a AP SEECP a prezentat prioritățile urmărite pe mandatul acesteia;
 • a avut loc o discuție privind organizarea unei vizite la Parlamentul European a delegației AP SEECP cu membrii Comisiei pentru Afaceri Externe a PE în vederea prospectării realizării unui acord de cooperare între AP SEECP și PE;
 • a fost decisă reprezentarea AP SEECP la Sesiunea plenară a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN) care va avea loc la București, în perioada 25-27 noiembrie 2015, în vederea acordării prin reciprocitate a statutului de observator de către cele două organizații. Decizia a survenit în contextul invitației adresată de președintele APCEMN, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, președintei AP SEECP, doamna Tsetska Tsacheva, în calitatea acesteia de președinte al Parlamentului bulgar.
  La cele două reuniuni au participat membri ai delegațiilor naționale la AP SEECP, oficiali bulgari, reprezentanți ai actualei Președinții luxemburgheze a Consiliului UE, ai Comisiei pentru afaceri externe a PE, ai Consiliului Cooperării Regionale, ai altor formate interparlamentare regionale, precum și parlamentari din diverse state europene și alți experți specializați pe problematica supusă dezbaterii.
  Informații suplimentare:
  Adunarea Parlamentară a SEECP a fost constituită cu ocazia Sesiunii inaugurale care a avut loc la București, în perioada 9-11 mai 2014. Anteriorul format, cel de dimensiune parlamentară, a fost concretizat prin întâlniri ale președinților parlamentelor statelor participante la Proces.
  Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP) a fost lansat în iulie 1996, ca o expresie a solidarității dintre statele din zonă, cu ocazia reuniunii miniștrilor afacerilor externe din statele din Europa de Sud-Est. Este singurul forum din această zonă provenit din și gestionat de țările din regiune, care, în prezent, sunt în număr de 12, respectiv: Albania, Bulgaria, Grecia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, România, Serbia, Turcia (țări fondatoare), Bosnia și Herțegovina (2001), Croația (2004), Republica Moldova (2006), Muntenegru (2007) și Slovenia (2010).
  Principalul obiectiv al AP SEECP îl constituie consolidarea eforturilor de cooperare și coordonare ale parlamentelor statelor participante la SEECP în scopul de a promova și a asigura pacea, stabilitatea, solidaritatea și buna cooperare de vecinătate în regiune, în interesul cetățenilor și țărilor acesteia, precum și al Europei în general.
 • Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 28 ianuarie 2022, 3:41
  Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
  E-mail: webmaster@cdep.ro