Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Claudiu-Iulius-Gavril Năsui > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Claudiu Năsui (Grupul parlamentar al USR)
Salariul mediu al bugetarilor în luna septembrie 2018 a fost aproape dublu decât cel din mediul privat

În luna septembrie a acestui an, angajații de la stat au câștigat cu peste 2.000 de lei mai mult decât cei din privat. Salariul mediu în întreaga economie a fost de 2.688 lei net (luând în considerare mediul de stat și cel privat). La stat însă a fost de 4.235 lei net pe lună, pe când în privat a fost de aproximativ 2.218 lei. Asta înseamnă o diferență de 2.017 lei net. Salariul mediu la stat în luna septembrie a fost deci aproape dublu celui din privat (mai precis, este cu 91% mai mare).

Cum se motivează această diferență în opinia deputatului USR? “Pe scurt, cu cât este cineva mai aproape de centrii de putere în stat, cu atât i se întâmplă lucruri mai bune: salarii mai mari, pensii speciale, zile libere mai multe, vouchere de vacanță, zi scurtă vineri, cursuri de „formare continuă” la mare și la munte, etc.
Diferența aceasta enormă o știam deja. S-a scris despre ea și cu ocazia legii salarizării. Doamna ministru Olguța Vasilescu chiar dădea și o explicație a acestui lucru. Angajații statului, ne spunea dumneaei, sunt plătiți mai bine pentru că sunt mai bine pregătiți decât restul românilor. Evident că nu este așa, ei sunt doar blindați cu hârtii. Dacă ar fi fost, într-adevăr, mai bine pregătiți, am fi văzut asta atunci când interacționăm cu statul. Am fi văzut ceea ce ei tot numesc „performanță” în funcția publică. Am fi văzut educație de calitate, sistem de sănătate care nu te omoară, kilometrii de autostradă și nu doar kilometrii de studii de fezabilitate care nu se materializează în nimic. Nu am fi văzut manuale școlare avizate chiar de ministerul educației, dar pline de greșeli ridicole.”
Un alt lucru asupra căruia deputatul atrage atenția este cum a evoluat diferența aceasta în ultimii ani. Dacă în ianuarie 2017, când a venit PSD-ALDE la guvernare, salariul mediu în privat era de 1.966 lei și cel de la stat de 3.320 lei, existând deci o diferență de 1.354 lei, acum, această diferență a crescut la 2.017 lei. Aceasta denotă o creștere a diferenței dintre cele două salarii de 49%, ceea ce este enorm.
Năsui susține că justificarea doamnei ministru Vasilescu de acum un an nu se mai justifică în cazul creșterii atât de mare a diferenței: “Este productivitatea bugetarilor cu atât mai mare decât cea a românilor din economia privată, încât să se justifice această diferență care tot crește?”
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 29 noiembrie 2022, 9:10
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro