Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Claudiu-Iulius-Gavril Năsui > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la liderul Grupului parlamentar al USR, domnul deputat Claudiu Iulius Gavril Năsui (Grup USR)
Claudiu Năsui: Un motiv pentru demisia premierului - România are cel mai mare deficit bugetar pe primul trimestru din ultimii 7 ani

Deputatul USR Claudiu Năsui, membru în Comisia pentru buget, finanțe și bănci, trage un semnal de alarmă și avertizează că România are cel mai mare deficit bugetar pe primul trimestru din ultimii 7 ani.

“Doamna Dăncilă nu vede niciun motiv să demisioneze. Hai să-i arătăm noi unul. Ieri seară a apărut execuția bugetară pentru primul trimestru. După doar un singur trimestru, deficitul la bugetul statului este foarte mare: un miliard de euro (fie 0,5% din PIB). Anul trecut, pentru comparație, eram pe plus cu 1,5 miliarde de lei, iar în 2016 eram pe plus cu 3 miliarde de lei. Acum avem cel mai mare deficit din ultimii 7 ani”, a declarat deputatul Claudiu Năsui.
Deputatul USR explică motivul pentru care gaura din buget este atât de mare atât de devreme în an. “Din cauza creșterilor de cheltuieli precum cele legate de salariile bugetarilor (+18.1% față de anul trecut) și de asistență socială (+11.8% față de anul trecut) vedem în continuare efectele redistribuției operate de PSD în 2017 dinspre economia privată înspre mediul bugetar. Cel mai îngrijorător este că deficitul se finanțează prin datorie publică. Creștem iar datoria pe care o lăsăm copiilor noștri”.
Deputatul USR prevede că Guvernul PSD-ALDE va crește taxele pentru a reduce deficitul.
“Din păcate cea mai tristă veste este că după o astfel de execuție bugetară nu ne putem aștepta decât la ce e mai rău. Statul trebuie să facă ceva să reducă deficitul. Iar aici nu are decât două opțiuni: fie scade cheltuielile, fie crește taxele. Adică fie strânge statul cureaua, fie strâng românii cureaua”, menționează deputatul Claudiu Năsui.
“Având în vedere că avem o guvernare iresponsabilă care nu dă semne că vrea să dea înapoi și să scadă cheltuielile pe care tot ea le-a mărit, cele mai mari șanse sunt că va căuta să ia mai mulți bani de la români. Vor căuta motive să crească taxele și impozitele și vor grăbi planurile de a lua banii din Pilonul 2. Iar în momentul în care vor face asta, ne vor spune că o fac pentru că «nu erau destui bani la buget»”. Dar de ce nu erau? Nu cumva pentru că au cheltuit în mod iresponsabil banii pe care i-au avut?”, explică deputatul Claudiu Năsui.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 29 noiembrie 2022, 10:13
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro