Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Claudiu-Iulius-Gavril Năsui > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Claudiu Năsui (Grup USR)

Deputatul USR, Claudiu Năsui, membru în Comisia pentru buget, finanțe și bănci, atrage atenția asupra propunerii domnului senator Daniel Zamfir, privind plafonarea dobânzilor la credite. Intenția este una pozitivă, însă economia nu funcționează după intenții. Ba dimpotrivă, unele dintre cele mai mari catastrofe din istoria omenirii au venit pe filiera reglementărilor bine intenționate, dar dezastruoase.

“Să zicem, pentru o secundă, că suntem departamentul din bancă ce evaluează o cerere de credit. Să zicem că, având în vedere riscurile pe care le-am calculat pentru respectiva cerere, ca să îi putem oferi creditul clientului trebuie să îi cerem o dobândă de 8% la creditul imobiliar sau de 30% la un credit de consum. Dar proiectul domnului Zamfir, dacă ar fi adoptat, nu ne lasă să depășim 5,62%, respectiv 18%, pentru exemplele de mai sus. Ce ar face banca în consecință?”
În opinia deputatului USR există două opțiuni pentru bancă:
1) Nu mai oferă creditul. Asta înseamnă mai puțină activitate economică sau, în multe cazuri triste, trimiterea de facto a oamenilor care au nevoie de bani la cămătari. Trebuie să fim realiști. Oamenii care nu pot împrumuta bani legal, dar au nevoie de bani, vor căuta să o facă ilegal.
2) Încearcă să ofere creditul recuperând diferența de unde poate: comisioane, clauze care să micșoreze riscul pentru bancă pe seama clientului sau alte beneficii nefinanciare ale băncii care nu sunt incluse în dobândă. Asta nu e deloc bine pentru români, pentru că și asta reduce accesul oamenilor la banii de care au nevoie.
“Da, se dorește o situație cu «dobânzi ca în vest», și ar fi frumos, dar dobânda este inclusiv prețul riscului pe care banca și-l asumă. Și riscul în România cu mulți creditori pur și simplu nu este «ca în vest». O bună parte din debitori nu ajung niciodată să plătească banii înapoi. O mare parte din vina pentru riscul sporit o are chiar statul. Într-o țară cu politică fiscală previzibilă și sistem de justiție complet autonom, ai mai mare încredere să oferi împrumuturi ca bancă. În România, unde au loc revoluții fiscale de pe o zi pe alta, nu se poate opera la fel”, a declarat deputatul USR.
“Propunerile bine intenționate nu sunt întotdeauna bune“, a conchis deputatul USR Claudiu Năsui.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 29 noiembrie 2022, 9:50
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro