Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Claudiu-Iulius-Gavril Năsui > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Claudiu Iulius Gavril Năsui (Grup USR)
Deputatul USR Claudiu Năsui a militat în Comisia pentru buget finanțe și bănci, împotriva reducerii contribuțiilor către Pilonul 2 de pensii, însă deputații PSD-ALDE au insistat să adopte această modificare introdusă prin OUG 82.

În cadrul dezbaterilor, deputatul USR a avertizat că o dată cu mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat, pentru a menține aceeași sumă la pilonul 2, cota trebuia să devină 4.25%. Guvernul PSD, însă, a scăzut cota mai jos decât trebuia pentru a menține același nivel, luând astfel din banii pe care cetățenii îi economiseau pentru pensie. PSD a preferat să mai ia din banii cetățenilor și a scăzut cota la 3.75%.
”În ședința de comisie, domnul Vosganian ne-a explicitat ce deja se știa, anume că e mare nevoie de bani la buget. Că deficitul de acoperit e mare. Cine a votat toate măririle de cheltuieli de anul acesta? Cei de la putere aprobă creșteri de cheltuieli, după care tot ei vin să ne explice că au nevoie de creșteri de impozite ca să le susțină”, a declarat Claudiu Năsui. Deputatul a arătat că politicienii nu susțin această direcție pentru că ar însemna să fie mai puțini bani controlați politic.
”Mai bine un Pilon 1 mare și ineficient, dar controlat de ei, decât un sistem funcțional care să meargă de la sine și fără implicarea lor. Ce contează este să avem impresia că statul îți dă "pensia", când de fapt oamenii au muncit pentru ea toată viața și primesc mai puțin decât au”, a adăugat deputatul Claudiu Năsui.
În opinia deputatului USR, pilonul 2 este oricum doar o fracțiune din ceea ce ar trebui să facă autoritățile privind construirea unei politici de pensii sustenabile. Pilonul 2 administrat privat asigură un randament decent (în România chiar bun), în timp ce Pilonul 1 de sistem public cere injecții constante de bani publici pentru a fi sustenabil. Dacă e vreo șansă cât de mică să mai primească tinerii de astăzi vreun leu care să valoreze ceva când vor ajunge la pensie, aceea este orientarea către pensii private și administrate privat.
”În comisie, în mod evocator și în ciuda argumentelor date, s-au impus numeric la vot, spunând prin președintele de ședință "Lăsați părinții și bunicii noștri în seama noastră, că știm mai bine ce e de făcut." În consecință, au trimis decizia de a micșora Pilonul 2 mai departe cu aviz pozitiv. Așadar, în loc să mergem spre pilonul 2, cum o fac acum alte state din zonă, oamenii ajung sa dea statului mai mulți bani pe mână”, a conchis deputatul USR Claudiu Năsui.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 29 noiembrie 2022, 9:04
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro