Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Gabriel-Horia Nasra > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Comisia pentru politică externă

Marți, 3 decembrie 2019, doamna Biró Rozália-Ibolya, președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputatilor, a avut o întâlnire cu delegația Comisiei pentru armonizare cu Uniunea Europeană din Marea Adunare Națională a Republicii Turcia. La întâlnire au mai participat doamna deputat Natalia Intotero și domnii vicepreședinți Ben-Oni Ardelean și Horia Nasra.

În cadrul întâlnirii s-au abordat numeroase teme de interes comun, precum și modalități de îmbunătățire a relațiilor bilaterale dintre România și Turcia. S-au marcat interesele geopolitice, geostrategice și geo-economice comune ale celor două state, atât ca parteneri NATO, dar și în perspectiva aderării Turciei la Uniunea Europeană.
Domnul Mehmet Kasim Gulpinar, președintele Comisiei pentru armonizare, a mulțumit României pentru sprijinul constant pe care l-a oferit și îl oferă Turciei în procesul de aderare la Uniunea Europeană, dar și ca aliat de încredere în cadrul NATO. A prezentat preocupările Turciei privind situația din regiune, implicarea în criza refugiaților, zonele de conflict învecinate și lupta împotriva organizațiilor teroriste care acționează la granițe.
Doamna președinte Biro a dat asigurări delegației turce privind suportul continuu din partea României pentru demersurile pro-europene ale Turciei, afirmând că soluțiile la problemele complexe trebuie să încurajeze parcursul către Uniunea Europeană. Totodată, a accentuat importanța diplomației parlamentare și, prin extensie, a diplomației economice, gama largă de subiecte, interese și preocupări comune, necesitatea creșterii schimburilor comerciale dintre cele două țări.
Parlamentarii români și-au exprimat aprecierea față de efortul susținut al Turciei de soluționare a problemelor migrației ilegale și a acțiunilor de natură teroristă, insistând asupra nevoii unei implicări mai accentuate din partea aliaților NATO. Au evidențiat interesele comune în probleme de securitate și energie, nevoia de independență față de șantajul rusesc, necesitatea dezvoltării comerțului bilateral și a fost apreciată relația strânsă dintre cele două state, subliniindu-se necesitatea dialogului și a dezvoltării relațiilor parlamentare dintre cele două legislative, care vor contribui semnificativ la dezvoltarea cooperării economice, culturale și educaționale dintre România și Turcia.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 19 mai 2022, 23:52
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro